Tego schabu nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole. Sekretem przepisu jest nadzienie

Dodano:
Schab pieczony Źródło: Shutterstock / marcinm111
Schab to mięso, które lubimy piec na święta. Ładnie prezentuje się na stole, zwłaszcza gdy wypełnimy go kolorowym farszem. Ja na Wielkanoc nadziewam go słodkimi owocami. Smakuje i wygląda doskonale.

Schab to jedna z delikatniejszych części wieprzowiny. Jest dosyć chudy i otoczony błoną. Dzięki temu doskonale zachowuje kształt po upieczeniu i elegancko prezentuje się na stole. Można go przygotować na wiele sposobów, jednak jednym z najprostszych jest nadzianie go owocami lub warzywami. Wszystko zależy od tego, czy wolicie schab w słodszej czy bardziej wytrawnej wersji.

Jak upiec schab, by był soczysty?

Do pieczenia dobrze jest wybrać większy kawałek schabu. Wtedy nie będzie przesuszał się tak łatwo. Warto też zwrócić uwagę, by porcja mięsa zawierała też wokół nieco tłuszczu. W czasie pieczenia tłuszcz się wytopi i nawilży mięso. Co jeszcze warto zrobić, by schab był soczysty po upieczeniu?

  • Schab, podobnie, jak każdy inny kawałek mięsa, warto zamarynować przed pieczeniem. Marynata powinna zwierać kwaśny składnik, który spowoduje kruszenie mięsa. Może to być np. białe wino, sok z cytryny, ocet jabłkowy czy jogurt naturalny. Dzięki temu, że mięso szybciej skruszeje, nie będzie wymagało zbyt długiego pieczenia.
  • Przed wstawieniem do piekarnika schab warto obsmażyć na patelni. Wysoka temperatura spowoduje zamknięcie porów mięsa na jego powierzchni, co zapobiegnie wypływaniu z niego smacznych soków.
  • Schab można też piec w rękawie do pieczenia lub w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu parująca z niego woda będzie nawilżała mięso i zapobiegnie jego wysuszeniu.
  • Schab należy piec w niezbyt wysokiej temperaturze. Idealna to ok. 170 stopni Celsjusza. Powoduje ona, że schab piecze się powoli i równomiernie i zachowuje pożądaną wilgotność.
  • Jeśli planujesz podać schab na ciepło do obiadu, pozwól mu odpocząć po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy ok. 15 minut spędzonych w temperaturze pokojowej, by zawarte w mięsie soki równomiernie się po nim rozeszły i dały pieczeni doskonały smak.

Jak upiec soczysty, nadziewany schab?

Ja na Wielkanoc piekę zwykle schab nadziewany suszonymi morelami. Po przekrojeniu pięknie się prezentuje, tak słonecznie i wiosennie. Owoce te łączę z migdałami i aromatycznymi przyprawami.

Przepis: Schab pieczony

Pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju
  • suszony tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 300 g suszonych moreli
  • 1 kieliszek słodkiego białego wina
  • 50 g blanszowanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie schabuSchab opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Utrzyj je z łyżeczką suszonego tymianku i majeranku, połącz z 3 łyżkami oleju, miodem i octem. Marynatą natrzyj mięso, zawiń je w folię spożywczą, włóż na dobę do lodówki.
  2. Nadziewanie schabuMorele opłucz, polej winem. Odstaw na pół godziny. Blanszowane migdały grubo posiekaj, dodaj je do moreli, oprósz tymiankiem, wymieszaj. Przez środek schabu zrób ostro zakończonym nożem nacięcie prawie do końca (nie przebijaj mięsa na wylot, bo owoce zaczną wypadać). Napełnij je przygotowanym farszem.
  3. Obsmażanie i pieczenie schabuNa patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim schab z każdej strony. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, polej sosem z obsmażania i winem z moreli, przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz ok. 1,5 godziny.

Wskazówka: Ten schab możecie też podać na ciepło do obiadu. Wtedy trzeba go pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm.

Czym można nadziać schab?

Chyba najbardziej popularny jest u nas schab nadziewany suszonymi śliwkami. Cieszy się on szczególną popularnością w święta Bożego Narodzenia. Jednak doskonale smakuje o każdej porze roku. Schab można też nadziać świeżymi śliwkami lub jabłkami. Ich smak warto podkręcić odrobiną cynamonu. Wielbiciele schabu na słodko mogą też nadziać go suszoną żurawiną połączoną np. z orzechami włoskimi. Jeśli wolicie bardziej wytrawne smaki schabu, postawcie np. na pieczarki z cebulą, suszone pomidory i mozzarellę albo szpinak i fetę. Za nadzienie mogą też posłużyć marchewki pokrojone w słupki czy fasolka szparagowa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...